Valerio Cugia

Home       Landschappen       Figuur-Portretten       Nacht       Stilleven       Interieurs

Dolce vita

Valerio Cugia

Cugia werd in maart 1957 in Rome geboren en viert dit jaar in Brussel zijn 40e verjaardag. Hij was leerling van onder andere Gentilini. Als schilder en graveur heeft hij zich vastberaden gewijd aan de verdieping van een moderne, figuratieve taal. Dat wil zeggen dat hij zich wel toelegt op mensen, landschappen en dingen, die niet teleurstellen, maar zich tegelijkertijd bevrijdt van het juk van de traditie.

Zijn werk wordt gekenmerkt door een intens geluksgevoel dat ontstaat doordat eenzaamheid wordt aanvaard of zelfs nagestreefd. Als toeschouwer word je ondergedompeld in een kleurenkeuze waarin vooral veel geel voorkomt, op de voet gevolgd door blauwtinten die van intensiteit verschillen, zoals bijvoorbeeld in zijn nachtgezichten die zo aantrekkelijk zijn door hun originaliteit.

Je kunt zeggen dat Valerio Cugia een zachte schilder is. Niets in zijn werk is hard, of zelfs maar ‘hoekig’. Alle hoeken zijn rond en zacht en vaak, als het niet anders kan, wordt een hoek van een meubel in een vertrek behendig weggewerkt. Objecten zijn duidelijk waarneembaar in de landschappen waar chaotische rotsen langs de zeekust of op uitlopers van gebergten schetsmatig worden weergegeven. Het lijkt of ze door de tijd en het weer zijn aangetast. Je denkt aan door vocht afgeronde brokken suiker of door de zee omspoelde zandkastelen. De personages zijn geruststellend: geliefden in liefdevolle omhelzing of mooie, lenige vrouwen, bescheiden in nauwsluitende zwarte jurken, niet provocerend maar charmant. Alles is rustig, vreedzaam, bijzonder vriendelijk en volkomen waardig.

Stéphane Rey, L’Écho 21-03-1997

Contact : v.cugia@hotmail.com

Biographie       Media       Expositie       Opmerking